Ezan oldum dinmedim, bayrak oldum inmedim, şehit oldum ölmedim. Adım Müslüman soyadım Türk benim...
  • ULVİ HOCAM NURKUL HOCAM 4383 GÜN 12 YIL OLDU LÜTFEN GELİN SİZİ ÇOK ÖZLEDİK.. İlimyuvası Yönetim İletişim ilimyuvasi.com@gmail.com

Kur'an-i Kerim Hakkinda Pratik Bilgiler

F@lsefe

Uzman Onbaşı
Soru: Kuran-ı Kerimde kaç tane sure vardır?

Cevap: 114

Soru: Kuran-ı Kerimde kaç tane tilavet secdesi vardır?

Cevap:14 tane

Araf 206, Rad 15, Nahl 41, İsra 107, Meryem 58, Hacc18, Furkan 60, Neml 25, Secde 15, Sad 24, Fussilet37, Necm 62, İnşikak21
nokta.gif
Alak 19

Soru: Tilavet secdesi ile biten sureler hangileridir ?

Cevap: Araf süresi -Necm süresi -Alak süresi

Soru: Nebilerin ismiyle isimlenen sureler hangileridir?

Cevap: Yunus, Hud, Yusuf, İbrahim, Muhammed, Nuh sureleri

Soru: Ayet sayısına göre Mekki surelerin en büyüğü hangisidir?

Cevap: Şuara suresi 227 ayet

Soru: Kuran da zikredilen en büyük rakam kaçtır?

Cevap: 100 bin rakamı saffat suresi 147
nokta.gif
ayet

Soru: Kuran-ı Kerimde zikredilen en küçük rakam kaçtır?

Cevap: 1/10 Sebe:45

Soru: Sure kelimesiyle başlayan sure hangisidir?

Cevap: Nur Süresi

Soru: Besmele iki defa zikredilen sure hangisidir?

Cevap: Neml Suresi

Soru: Besmele ile başlamayan sure hangisidir?

Cevap: Tevbe (Berae) suresi

Soru: İki nebinin ismi ile biten sure hangisidir?

Cevap: Alâ Suresi

Soru: Esma-ül Hüsna'dan birisiyle başlayan sure hangisidir?

Cevap: Rahman Suresi

Soru: Peygamber efendimizin kadınlara öğretilmesi emir buyurduğu sure hangisidir?

Cevap: Nur suresi

Soru: Her ayetinde Allah(c
nokta.gif
c)lafzı olan sure hangisidir?

Cevap: Mücadale suresi

Soru: Her gece 30 ayeti okuyan kimseyi kabir azabından koruyan sure hangisidir?

Cevap: Mülk suresi

Soru: Nazil olduğu zaman 70 bin meleğin arza indiği sure hangisidir?

Cevap: Enr17;am suresi

Soru: Cuma günü okunması müstehap olan sure hangisidir?

Cevap: Kehf suresi

Soru: Rasüllahr17;ın beni yaşlandırdığı buyurduğu sure hangisidir?

Cevap: Hud suresi

Soru: Başından ve sonundan ayetlerin okunup ezberlenmesi deccalden koruyucu olan sure hangisidir?

Cevap: Kehf suresi

Soru: Kendisinde iki tane secde ayeti olan sure hangisidir?

Cevap: Hacc suresi

Soru : Okuyanı şirkten beri kılan ve yatarken son olarak okunması müstehap olan sure hangisidir?

Cevap: Kafirun suresi

Soru: Rasullah'ın Kuran'ın üçte birine denk buyurduğu sure hangisidir?

Cevap: İhlas suresi

Soru:Bir maden ismi olan sure hangisidir?

Cevap: Hadid suresi (demir manasına)

Soru: Ahmed ismi kendisinde zikredilen sure hangisidir?

Cevap aff suresi 6
nokta.gif
ayet

Soru: Sahabe ismi kendisinde zikredilen sure hangisidir
nokta.gif
Ve hangi isimdir?

Cevap: Ahzab suresi 37
nokta.gif
ayet - Zeyd-

Soru: "O gün yalancılara yazıklar olsun (vay hallerine)" ayeti kendisinde 10 defa zikredilen sure hangisidir?

Cevap: Mürselat suresi

Soru: "Ey Nebi" hitabı beş defa zikredilen sure hangisidir?

Cevap: Ahzab suresi

Soru: 29
nokta.gif
cüzde bir tane medeni sure vardır ismi nedir?

Cevap: İnsan suresi

Soru: İmam Şafi (r
nokta.gif
a) nin insan düşünse bu sure insanlara yeterdi buyurduğu sure hangisidir?

Cevap: Asr suresi

Soru : Rasullahın Zehrevan diye isimlendirdiği sureler hangileridir?

Cevap: Bakara ve Ali imran sureleri

Soru: Kuran-ı Kerimde kaç tane nebinin adı zikredilmiştir?

Cevap: 25

Soru: Aynı ayetin kendisinde 31 defa zikredildiği sure hangisidir?

Cevap: Rahman suresi (febieyyi ala i rabbiküma tükezziban)

Soru: Amme cüzünde kaç tane sure vardır?

Cevap: 37

Soru: Mekkede müşriklere karşı Kuran-ı açıktan ilk okuyan sahabe kimdir?

Cevap: Abdullah b
nokta.gif
Mesut

Soru: Rasullahın Kuran'ın zirvesi buyurduğu sure hangisidir?

Cevap: Bakara suresi

Soru: Hüdhüd kuşunun kıssası hangi surede zikredilmektedir?

Cevap: Neml Suresi 20-24

Soru: Ayetel kursi hangi surenin kaçıncı ayetidir?

Cevap: Bakara süresi 255

Soru: Zekatın kimlere verileceğini tek tek sayan ayeti kerime hangi sürede ve kaçıncı ayettir?

Cevap: Tevbe süresi 60

Soru: Binite binince okunan dua hangi sürede ve kaçıncı ayettir?

Cevap: Zuhruf 13

Soru: Bedir gazvesini anlatan süre hangisidir?

Cevap: Enfal süresi

Soru: Uhud gazvesini anlatan süre hangisidir?

Cevap: Ali imran 121-190

Soru: Hendek gazvesini anlatan süre hangisidir?

Cevap: Ahzab 9-27

Soru: Tebük gazvesini anlatan süre hangisidir?

Cevap: Tevbe 38-125

Soru: Peygamber efendimizin hicretini anlatan süre hangisidir?

Cevap: Tevbe 40

Soru: Harut ve Marut kıssasını anlatan süre hangisidir?

Cevap:Bakara 102

Soru: Kıblenin Kudüsr17;ten Kaber17;ye çevrildiğini anlatan süre hangisidir?

Cevap: bakara süresi 142-150

Soru: Mirac hadisesini anlatan süre hangisidir?

Cevap: Necm süresi

Soru: İfk hadisesini anlatan süre hangisidir?

Cevap: Nur süresi 11-26

Soru: Zülkarneyn süresini anlatan süre hangisidir?

Cevap: kehf 83-98

Soru: Talut Calut kıssasını anlatan süre hangisidir?

Cevap: Bakara 246-252

Soru: Musa a
nokta.gif
s ile Hızır a
nokta.gif
s kıssasını anlatan süre hangisidir?

Cevap: Kehf 60-82

UMARIM FAYDALI OLURUM SİZLERE
nokta.gif
nokta.gif
nokta.gif
nokta.gif

F@lsefe

Uzman Onbaşı
Kur'ân-ı Kerim'i Öğrenmenin Yaşı Yok

50 yaşındaki bir mühendisin 11 ayda hafız olmasından etkilenen Dursun İnal, azmeder ve 5 yılda hafız olur. Uluslararası ilişkiler mezunu İnal, Bursa'da açtığı ayakkabıcı dükkanında hafızlık çalışmalarına başlar. Esnaf arkadaşları, “Önce çocuklarla Kur’ân okudu, zor yapar diyorduk, ama
başardı.” diyor.

kuran1057550311.jpg

“Hafız olmak için çok çaba sarf ettim. Müşterinin olmadığı zamanlarda Kur’ân-ı Kerim'i ezberledim.” diyor ayakkabı satıcısı Dursun İnal. 48 yaşındaki İnal, Zaman'ın ilavesi olarak bir dönem yayınlanan ‘Ailem’ ekindeki bir hikâyeden etkilenerek bu yola çıkmış. İlk başlarda komşu esnaflar, hatta ders aldığı hocası bile bu işi sürdüreceğine ihtimal vermemiş. En büyük desteği ise öğretmen olan eşi Ayten Hanım'dan görmüş. Bursa Müftülüğü'nün düzenlediği sınavda başarılı olarak icazet alan Hafız Dursun İnal, “Kur’ân-ı Kerim'i ezberlemenin yaşı olmaz.” şeklinde konuşuyor.

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitirdikten sonra Bursa'nın Yıldırım ilçesi Teleferik Mahallesi'nde ayakkabıcı dükkanı açan Dursun İnal, fırsat buldukça Kur’ân-ı Kerim'i okumaya başlamış. Çocukluğunda öğrenip, okumadığı için de unuttuğu Yüce Kitab'ımızı yeniden öğrenmek için azmeden İnal, müşterinin olmadığı her vakti bu iş için ayırmış. Zamanla tecvitli şekilde Kur’ân-ı Kerim'i okumayı öğrenen İnal'ın hayatını 2005 yılında Zaman Gazetesi'nin 'Ailem' ekinde okuduğu '50 yaşındaki mühendis 11 ayda hafız oldu' başlıklı haber değiştirmiş.
50 yaşındaki mühendisin azminin kendisini çok etkilediğini dile getiren Dursun İnal, günlerce düşünüp “11 sene de sürse ben de hafız olacağım.” diye karar vermiş. Çalışmalarına hız veren İnal'a en büyük destek eşi Ayten Hanım'dan gelmiş. Ezberlediği bölümleri mahalledeki camilerin imamlarına dinleten İnal, geçtiğimiz nisan ayında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açılan hafızlık sınavına girmiş. Tecvit hataları sebebiyle sınavı geçemeyen İnal, emekli müezzin hafız Adem Belkan ile 3 ay çalışmış. Bursa Müftülüğü tarafından temmuz ayında açılan hafızlık sınavına tekrar giren Dursun İnal sınavı başarıyla geçerek hafızlık sertifikası almış. Dursun İnal, o günleri şu sözlerle anlatıyor: “Her sabah işyerime geldiğimde Kur’ân çalıştım. Çünkü dergide gördüğüm haber beni çok etkilemişti. 11 sene de sürse hafız olacaktım. Şükürler olsun 5 senede başardım. İnsan inanırsa her şeyi yaparmış.”
Kur’ân Öğrendim Hayatım Bereketlendi
Kur’ân öğrendikten sonra hayatında önemli değişiklikler olduğunu söyleyen İnal, işleri aynı olmasına rağmen bereketinin arttığını söylüyor. Eskiden sadece memleketine gitmek için Bursa'nın dışına çıktığını anlatan İnal, “Kur’ân-ı Kerim okumaya başladıktan sonra 7 kez yurtdışına çıktım. Hac ve umreye gittim. Türkiye'nin turistik ve tarihi mekanlarını gezme fırsatı buldum. Arabamı yeni aldım, geçim şartlarım daha bollaştı. Kur’ân-ı Kerim'in bereketini yakinen hissettim.” ifadelerini kullanıyor.
“Nasıl Olsa Üç Hafta Sonra Bırakır” Dedi Üç Yıl Dinledi
2 çocuk babası Dursun İnal'ın hafız olması çevresinin de dikkatini çekmiş. Beyaz eşya satıcısı Ahmet Ataş, komşusu İnal'ın azmini şu sözlerle anlatıyor: “Kendisiyle yıllardır tanışıyoruz. Hafız olmaya karar verdi. Önceleri 'zor' diyorduk. Ancak yılmadan çalıştı. 'Nasıl olur' diye takılıyorduk. Camilerde çocukların içerisinde Kur’ân okudu. Şimdi sınavı kazandı hafız oldu. Camide Ramazan mukabelesi okuyor. Gerçekten Dursun İnal'ın başarısı takdire şayan.”
Dursun İnal'ın hafız olmasında emeği geçen Ahmet Duman da, uzun süre birlikte çalıştıklarını kaydediyor. Kur’ân'ın insan hayatını aydınlattığını dile getiren Duman şöyle konuşuyor: “Dursun Bey'le hafızlık eğitimine ilk başladığımız zaman ‘Nasıl olsa 3 haftada bırakır, gider’ diyerek işi çok ciddiye almamıştım. Fakat zamanla işin ciddiyetinin farkına vardım. Dursun Bey hafız olmaya niyetliydi. 3 haftada biter dediğimiz çalışma 3 yıl sürdü. 3 yıl boyunca kendisini dinledim, hataları düzelttik. Yeter ki, insan istesin. Dursun Bey normal işlerini aksatmadan işyerinde önce Kur’ân öğrendi, sonra hafız oldu.” İnal'a hafızlık yolunda yardımcı olan Piremir Camii İmam Hatibi Hasan Aybey de, verilen emeğin hiçbir zaman boşa gitmediğinin altını çizdi.
(Zaman)

Üst Alt