Ezan oldum dinmedim, bayrak oldum inmedim, şehit oldum ölmedim. Adım Müslüman soyadım Türk benim...
  • ULVİ HOCAM NURKUL HOCAM 4383 GÜN 12 YIL OLDU LÜTFEN GELİN SİZİ ÇOK ÖZLEDİK.. İlimyuvası Yönetim İletişim ilimyuvasi.com@gmail.com

Sadece allah korkusu nedeniyle

Sadece Allah korkusu nedeniyle kötülük yapmamak ahlaksızlıktır. sadece cehennem/ceza korkusu nedeniyle kötülük yapmaktan kaçınan insan, ahlaki açıdan makbul insan değildir. dinin en merkezi kavramlarından birisi olan vicdan olgusunu özümseyememiştir.
Eğer önceden dine bağlı bir insan değilse ve çeşitli cemaatlerce sadece bu korku ile dine bağlanmaya çalışılmışsa çok doğal bir durumdur. islamiyetin korkulacak değil, aşık olunacak bir din olduğunu kişiye anlatmazsanız Allah'sız müslümanlık denen şey o an doğmuş olur.
Diğer tarafta niçin yapmadığı değil de yapmamış olması olgusu işlendiği için gayet mantıklı bir eylemdir. sonuçta düşünce bir suç değil, adamın içinden gelmiyor ama yapmıyor da. kimseye bir zararı var mı, yok. kişiliğinin nasıl olduğu, uzak durulması ya da durulmaması gerektiği herkesin kişisel tercihidir. ama şu da bir gerçektir ki; biliyorsun ki sebep ne olursa olsun kötülük yapmıyor. uzak dursan ne olur durmasan ne olur.
Yapılabilecek en ulvi şeyi yapmakta olan ve güzel bir hal üzerine olan insandır. zira insanın ahlakı da, vicdanı da, istese de istemese de içinde bulunduğu toplumun kültürüne bağlı olarak oluşmuş edebi de bunlardandır. Allah'ın kanunlarının birer tecellisidir. yoksa din kendi başına bir kurallar bütünü diğer haller ise durduk yerde oluşmuş havadan gelmiş şeyler değildir.
Cennet sevdası veya cehennem korkusu yüzünden değil, rızası ve sevgisini kazanabilmek uğruna yaşayabiliyorsa eğer insani olgunluğa erişmiş demektir.
Müslüman öyle bir yüce makama ulaşır ki sevgiliyi gücendirmekten korktuğu için kötülük yapamaz hale gelir. Allah (cc) hepimize öyle bir makam ve daha ötesini nasip etsin.
Allah'ı bilmeyen insanların iyi insan olabilmeleri buna en güzel örnek işte; hatta Allahu teala yı haşa külli reddeden ama delicesine hümanist takılan binlerce kişiden oluşan büyük bir güruh var.
Vijdan olacak artı bilgi olacak; ikisi ayrı ayrı olmuyor.
Müslüman Allah'ın (cc) rızasını kaybetmekten korktuğu için kötülük yapmaktan kendini men eder, zira tüm niyetlerimiz Allah'ın (cc) rızası olmalıdır.
Müslüman Allah'ın (cc) kendini cezalandıracağı korkusu ile kötülük yapmaktan kendini men eder, bu sevgiliye aşık olunmadan önceki derecelerden bir tanesidir.
Müslüman Allah'ın (cc) kendini ödüllendirmeyeceği korkusu ile kötülük yapmaktan kendini men eder, yine bu sevgiliye aşık olunmadan önceki derecelerden bir derecedir.
Müslüman insanoğlu'nun yaptığıdır. bilirsiniz insanların içinde iyilik ve kötülük daima mücadele eder. Allah korkusunu hissetmeyen insan bu mücadelenin kimin kazandığına pekte önem vermez. ama Allah'a inanan yaptıklarının hesabını vereceğini bilen insanoğlu iyiliğin üstün gelmesi için elinden geleni yapar..
Yani ahlaksızlık değil normal olanıdır. insanlar mükemmel yaratıklar değildir. zaafları vardır bazen nefslerine yenik düşebilirler. bu durumlardan da inançları sayesinde sıyrılabilirler.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst Alt